Osteopathiepraktijk G
ovaerts

AlgemeenDeze therapie is eigenlijk de ruggengraad van mijn behandelingen. Het is niet één therapie, maar een combinatie van een heel aantal therapieën tot één geheel, de basistherapie voor mensen met chronische klachten. Chronische fysieke pijnen hebben heel dikwijls als oorzaak een 'keten'-probleem, waarbij heel de keten moet doorbroken worden, het ganse lichaam moet geherprogrammeerd worden in uw juiste, oorspronkelijke stand. Dit lukt bij meer dan 90% van de patiënten.

  1. Wat houdt dit totaal concept in?

Deze totaal-behandeling is een behandelwijze die niet slechts 1 therapie omvat, maar verschillende! De behandelstrategie is ontstaan uit het combineren van technieken uit:

De bedoeling van de therapie is ervoor te zorgen dat het lichaam volledig gebalanceerd, in evenwicht gebracht wordt! Uitgaande van een beenlengteverschil zal geprobeerd worden met technieken uit hoger genoemde therapieën het lichaam zodanig te corrigeren dat alle gewrichten terug in de juiste positie komen te staan! Een goed functionerend lichaam moet volgens een bepaald assenstelsel bewegen, anders ontstaan (chronische) klachten. (Cfr. de Vitruviusman). Dit is van ENORM groot belang wilt u blijvend van uw rug- en nekklachten verlost worden.

       2. Hoe ontstaan rug en nekklachten?

In de reguliere geneeskunde kan men bij 15% van de rug- en nekpatiënten vaststellen waar de problemen vandaan komen: bv. post-traumatisch, erfelijkheid, beroep-gerelateerde slijtage etc. In 85% van de gevallen weet men de oorzaak niet… Welnu, die 85% van de patiënten hebben ofwel een stijgende keten vanuit een scheefstand van het bekken, ofwel een dalende keten vanuit een TMJ (kaak) blokkade, waarop de wervelkolom dan MOET reageren om verder zo goed mogelijk te kunnen functioneren! Het lichaam gaat dus compenseren, wat op zich geen probleem is, zelfs goed is! Vele mensen staan scheef zonder rug- of nekpijn te hebben! Het probleem doet zich echter voor als het lichaam gaat decompenseren, dwz dat het lichaam (dat al aan het compenseren is) verder in letsel gaat! Andere letsels, blokkades treden op en vallen buiten het compensatiepatroon, met allerhande mogelijk gevolgen en pijnen!

Enkele voorbeelden van gevolgen van jarenlang scheef staan:

  • HERNIA, protrusie, bulging: dit is een uitstulping van een tussenwervelschijf (discus), die op omliggende structuren kan duwen! Het ontstaan van een hernia is ofwel post-traumatisch (15%), ofwel veroorzaakt door jaren scheef (85%), met een beenlengteverschil te lopen! Die discus wordt dan jaren scheef belast en verslijt zo, zodat de kern van de discus kan uitpuilen.
  • ARTHROSE in de wervelkolom: het gaat hier om een kalkafzetting aan de rand van de gewrichten van de wervelkolom! Deze ontstaan meestal niet door slijtage, maar doordat het lichaam dat segment door jarenlange blokkade niet meer gebruikt en stilaan laat verkalken! LET WEL: arthrose veroorzaakt bijna nooit pijn (in de rug en nek!!), enkel als de kalkafzetting zo uitgesproken is dat ze op omliggende structuren duwt! Arthrose IN grote gewrichten zoals bv knie of heup, is een heel ander verhaal!

 

       3. Het beenlengteverschil.

Bij de meeste mensen is dat beenlengteverschil NIET anatomisch, maar veroorzaakt door (gewrichts-) blokkades in het bekken, lage rug, knie, voet,… Het lichaam zal op deze scheefstand reageren met een (al dan niet lichte) scoliose, andere gewrichtsblokkades, bezenuwings-problematiek, doorbloedings-problemen etc. Een correctie met een steunzool is in deze gevallen UIT DEN BOZE, omdat u dan probeert te corrigeren door gewoon iets onder de voet te duwen, terwijl de blokkades blijven zitten! Als er na de behandeling nog een beenlengte-verschil overblijft, zal meestal een klein stukje kurk onder de hiel volstaan!

Let wel: bv 6mm scheef = 6mm corrigeren, niet de helft zoals klassiek wordt gedaan!!!!!!!!!

      4. De therapie.

Uiteraard wordt gestart met het kijken met welke blokkades en welke keten we te maken hebben! De Meersseman test is hierbij een van de hulpmiddelen! Verder kan met behulp van kinesiologie het juiste beenlengteverschil bepaald worden. Daarna wordt door gebruik te maken van allerhande technieken uit hoger genoemde therapieën de patiënt terug ‘recht’ gezet, zodat de wervelkolom terug loodrecht op het bekken (en dus zwaartekracht) kan bewegen! Het basis-behandel-protocol dat hiervoor gehanteerd wordt, is voor (bijna) iedere patiënt hetzelfde. Uiteraard wordt de behandeling verder aangepast aan andere mogelijke klachten. Bij mensen met een tenniselleboog zal de behandeling uiteraard anders zijn dan bij mensen met een achillespeesontsteking...